Wyjazd do Pragi- na co zwrócić uwage?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcin_ste
    Classic
    • 2010
    • 17

4 Pytania:

1. jadąc do pragi z karpacza to gdzie najlepiej zostaic samochód?, może jakiś parking przy metrze, nie chce się pchać do centrum ale żeby szybko dojechać do cetrum.

2. proszę o informację w jaki sposób płaci się za P+R gotówka/jakiś bilet/ przy wiezdzie wyjezdzie? Czy nie ma różnicy czy korzysta się w weekend czy w dzien roboczy? Zakaldam że na prywatnych parkingach to gotówka tak jak w polsce.

3. komunkacja miesjska - jaki bilet najlepjej kupic, czy mozna kupic 1-dniowy i jedzić czym się chce.

4. ile kasy ze sobą zabrać aby starczyło na 1 dniowy wypad samochodem zakładając że madatów za dużo nie bedzie.

dziękuej za pomoc.
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• kytutr
      Rider
      • 2011
      • 327

Zamieszczone przez Marcin_ste
      1. jadąc do pragi z karpacza to gdzie najlepiej zostaic samochód?, może jakiś parking przy metrze, nie chce się pchać do centrum ale żeby szybko dojechać do cetrum.
      Jadąc z Karpacza najwygodniej jest zostawić auto na parkingu przy końcowej stacji metra Èerný Most, aktualny stan zajętości parkingów tutaj: http://www.dpp.cz/parkoviste/

O cenach parkowania było już w tym wątku.

2. proszę o informację w jaki sposób płaci się za P+R gotówka/jakiś bilet/ przy wiezdzie wyjezdzie? Czy nie ma różnicy czy korzysta się w weekend czy w dzien roboczy? Zakaldam że na prywatnych parkingach to gotówka tak jak w polsce.
      Płaci się przy wyjeździe te 100 dodatkowych koron.

3. komunkacja miesjska - jaki bilet najlepjej kupic, czy mozna kupic 1-dniowy i jedzić czym się chce.
      Za 110 Kè kupuje się bilet 24-godzinny i pomyka czym chce: autobusem, tramwajem, metrem czy pociągiem.

4. ile kasy ze sobą zabrać aby starczyło na 1 dniowy wypad samochodem zakładając że madatów za dużo nie bedzie.
      Marcin
      Obiad można zjeść nawet w cenie poniżej 100 "kaczek", jak i gdzie - piszę o tym na swoim "blogasku": http://kytutr.ijon.info/blog/garsc-p...ozumnej-cenie/

Piwo w nieturystycznej knajpie kosztuje w okolicach 30 koron.
      korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• CIS73
        Rider
        • 2008
        • 522

Sebastian_TM, jak będziesz leciał do pragi autostradą E65 to po drodze masz mlade boleslav i muzeum skody przy okazji można zobaczyć polecam
        CISOWÓZ http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40594
        CISOWÓZ ZWEI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50866

Komentarz

• likoss
          Elegance
          • 2010
          • 753
          • Superb II combi (3T5)

jesli jedziesz samochodem to prawda co mowia zabieraj wszystko z auta - kradna
          w tranwajach tez trzeba uwazac na kiesonkowcow,....
          Praga sama w sobie jest ochydna, typowe miasto komunistyczne ale Hradczany sa piekne, Stare miasto ze wszystkimi zabytkami napewno warto tam jechac...milej zabawy
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
          http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• Sebastian_TM
            Drive
            • 2011
            • 94

Wróciłem, jestem i powiadam:

Hostel- super!! 600 koron za dwie doby od osoby! Było nas 4, mielismy jakby dwa pokoje z sobą łączone z przejściem z możliwością wbijania przez oddzielne wejścia! Dodatkowo do dyspozycji dwie łazienki i elegandzka kuchnia z wszystkimi potrzebnymi akcesoriami. Hostel mieścił się przy deptaku w samym centrum koło mostu Karola- rewelka (okna wychodzily nam na deptak) 8) 8)

Octavie zostawiłem 5 min drogi od hostelu na podziemnym parkingu strzezonym- koszt 1300 koron za dwie doby- masakra!

A przechodząc do konkretów to... świetnie spędzony czas, nie pamiętam dokłądnie nazw klubów ale w ciągu każdej nocy potrafiliśmy obskoczyc ich bardzo dużo. Generalnie to ilość wypitego alkoholu jest conajmniej za duża Nie wiem ale ma się wrażenie, że w Pradze zatrzymuje się czas... Nie wiem, może to przez czeską wódkę Obok nas mieszkali niemcy i finowie... Dziś nie wyglądali najlepiej w porównaniu do nas po imprezie integracyjnej co tylko potwierdza "stereotyp" o Polakach :twisted: :twisted:

Największym zawodem wyjazdu okazała się niestety moja Octavia...

Przed wyjazdem dzień wcześniej w Lodzi padł mi akumulator. Kumple odpalili mnie z kabli, wrociłem do Tomaszowa, pojeździłęm po Tm i na drugi dzień pojechałem na sprawdzenie aku. Tam okazało się jest on w 100% sprawny, że jest idealne ładowanie. Mowie ok, może czegoś nie wyłączyłem. Pod wieczor szykuje auto na misje, aku padł po raz kolejny. Podjechałem do elektronika i komp wykazał bład sterownika silnika, spowodowany zapewne tym rozładowaniem. Ale zaryzykowałem pojechałem i wróciłem szczęśliwie, z tym, że w wielkim szumie...bo....bo padło łożysko w kole... :evil: :evil: Nie wiem ale od kąd mam to auto zwiększyłem zdecydowanie liczbe wizyt u mechanika... Ważne, że dojechała i wróciłą...ehhh

Komentarz

• kytutr
              Rider
              • 2011
              • 327

Fajnie, że wyprawa się udała. O czeskiej wódce piszesz, ale choć zmoczyłeś wargi czeskim piwem? ;-)

Zamieszczone przez Sebastian_TM
              Octavie zostawiłem 5 min drogi od hostelu na podziemnym parkingu strzezonym- koszt 1300 koron za dwie doby- masakra!
              To rzeczywiście drogo wyszło - ponad 200PLN. Niestety, to jest koszt luksusu parkowania w centrum.
              korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• Sebastian_TM
                Drive
                • 2011
                • 94

Zamieszczone przez kytutr
                Fajnie, że wyprawa się udała. O czeskiej wódce piszesz, ale choć zmoczyłeś wargi czeskim piwem? ;-)

Zamieszczone przez Sebastian_TM
                To rzeczywiście drogo wyszło - ponad 200PLN. Niestety, to jest koszt luksusu parkowania w centrum.
                Ale na 4 to jest już po 50 zł a głowa spokojna w trakcie baletu, że nic się złego z furą nie dzieje...

Komentarz

• fan
                  Elegance
                  • 2009
                  • 760

Az tak kradna i niszcza w tej Pradze,ze nie mozna zostawic auta gdzies na ulicy?Kolega byl nowa X5 i wrocil .
                  Respect All,Fear No One!

Komentarz

• El Zygmunto
                    Elegance
                    • 2008
                    • 838

Zamieszczone przez fan
                    Az tak kradna i niszcza w tej Pradze,ze nie mozna zostawic auta gdzies na ulicy?Kolega byl nowa X5 i wrocil
                    pewnie kradną i niszczą jak w każdym innym mieście czy to w Czechach czy w Polsce

ja byłem 2 tygodnie temu w Pradze, przez 3 dni i noce samochód stał na ulicy i nic się nie stało
                    Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• Sebastian_TM
                      Drive
                      • 2011
                      • 94

Zamieszczone przez fan
                      Az tak kradna i niszcza w tej Pradze,ze nie mozna zostawic auta gdzies na ulicy?Kolega byl nowa X5 i wrocil .
                      Bardziej nie ma gdzie zaparkować przynajmniej w okolicach Mostu Karola. W Czechach napewno mniej kradną niż w Polsce ale tak jak wspomniałem na 4 to nei był jakiś wielki koszt a głowa spokojna 8)

Dużo gorsze jest to, że znowu musze jechać i coś naprawiać :?

Komentarz

• sazad
                        RS
                        • 2008
                        • 1520
                        • Rapid Spaceback (NH1)

Zamieszczone przez El Zygmunto
                        ja byłem 2 tygodnie temu w Pradze, przez 3 dni i noce samochód stał na ulicy i nic się nie stało
                        ja byłem 9-12.06 gdybym wiedział, że ty też jedziesz to moglibyśmy się ustawić i razem pomykać Nasze auto też stało na ulicy pod jakimś blokiem bo hotel chciał 11 EUR za dzień. Sprawdziliśmy tylko czy nie ma tam strefy parkowania i luz :diabelski_usmiech
                        Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• El Zygmunto
                          Elegance
                          • 2008
                          • 838

Zamieszczone przez sazad
                          ja byłem 9-12.06

Ty byłeś 3 tygodnie temu :szeroki_usmiech
                          w naszym przypadku jadąc przez Niemcy można dojechać w mniej niż 9 godzin
                          następnym razem musimy zgrać terminy
                          Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• sazad
                            RS
                            • 2008
                            • 1520
                            • Rapid Spaceback (NH1)

Zamieszczone przez El Zygmunto
                            w naszym przypadku jadąc przez Niemcy można dojechać w mniej niż 9 godzin
                            tak właśnie jechałem, nawet się nie zastanawiałem nad inną trasą
                            Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

Pracuję...